Insectenhotel
Met het laatste geld uit de kas van de opgeheven bijenvereniging ‘Hoop doet Leven’uit Bemmel is een insectenhotel gebouwd op Doornikshof. Het hotel is volledig opgetrokken uit sloopmateriaal dat vrij kwam bij de afbraak van een oude stal. Daarnaast zijn allerlei natuurlijke materialen uit de omgeving gebruikt. Zo zijn holle rietstengels, bloempotjes, dakpannen, rivierklei, snoeihout en mos in het insectenhotel verwerkt. Solitaire bijtjes, sluipwespen, duizendpoten, pissebedden en nog vele andere soorten hebben de weg naar het hotel gevonden. Ze logeren er niet alleen maar planten zich ook voort. Ook is er ruimte voor kleine zoogdieren zoals muizen en vleermuizen. Het insectenhotel is in 2011 op de Dag van het Park officieel geopend door Jan Willem Kamerman, directeur van Park Lingezegen (foto).

Cultureel Festival De Oversteek 3 september 2023
Voor de 15e keer deed Doornikshof mee aan Festival De Oversteek. Dit jaar trad musicus Antoine Maréchal-Abram ofwel Schelpenman uit België op. Hij verzamelde schelpen die hij vervolgens ombouwde tot muziekinstrumenten. Hij verzorgde een geweldig optreden met zijn schelpen, waarbij hij tevoren de begeleiding met zijn gitaar en percussie inspeelde. De drie optredens waren geheel uitverkocht en het publiek was enthousiast. Voor meer informatie zie:
www.schelpenmannen.com

Column
Maandelijks schrijft Johannes, alias Joop Koopman, een natuurcolumn voor de maandelijks verschijnende wijkkrant “De Lentse Lucht”. Op humoristische wijze en met de nodige zelfspot maakt de lezer kennis met Johannes’ visie op de natuur rond zijn huis.

Natuurgids
Regelmatig vinden op verzoek natuurwandelingen plaats in de omgeving van Doornikshof. Natuurkenner Joop Koopman laat u kennis maken met de uiterwaarden, het polderlandschap, landgoed Doornik, Doornik Natuurakkers en het Spiegelbos.

Bezoek aan de natuurtuin van Doornikshof is ook mogelijk. U maakt kennis met een oude boomgaard, moestuin, bostuin, houtrillen en windsingels. Vele bekende en minder bekende planten- en diersoorten komen er voor. In het voorjaar veranderen het gazon en de bostuin in kleurige tapijten door de duizenden stinzenplanten.

 

Imkerij

Doornikshof herbergt een kleine imkerij. Bijen vervullen een belangrijke rol bij de bestuiving van allerlei gewassen zoals appels, peren en pruimen. Ze verzamelen nectar om dit om te werken tot honing. Ieder bijenvolk verzamelt zo’n 12 kilogram honing per jaar. Honing is een natuurproduct dat niet verontreinigd is met allerlei toegevoegde stoffen. Het bevat tevens stuifmeel van planten uit de wijde omgeving. Stuifmeel dient als eiwitrijk voedsel voor de bijenlarven maar komt ook in geringe mate in de honing terecht. Mensen met pollenallergie vinden baat bij honing uit eigen streek. Als vanaf januari minimaal een theelepel honing per dag genomen wordt went het immuunapparaat geleidelijk aan het stuifmeel. Dit resulteert er in dat in het stuifmeelseizoen het lichaam minder heftig reageert op de massale aanwezigheid van stuifmeel. Er is het hele jaar versgeslingerde honing te koop, gewonnen in de Betuwe en het Rijk van Nijmegen.


 

 

 

 

 

 

Flora en fauna Doornikshof: klik hier

Plattegrond: klik hier


 

Doornikshof op tv

Op 6 april 2020 werden op Doornikshof opnamen gemaakt voor het tv programma BinnensteBuiten. Het programma werd 5 mei uitgezonden, en op 25 augustus herhaald. Via deze link is de uitzending te bekijken

 

Doornikshof in de pers

Op 2 januari 2010 verscheen een artikel over Doornikshof in de Gelderlander (Betuwe editie) onder de titel "Bed & Breakfast bevalt goed na acht jaar strijd". Klik hier voor het artikel.

Post Lingezegen, de nieuwsbrief van Park Lingezegen, besteedde in aflevering 10 van maart 2010 aandacht aan Doornikshof. Klik hier

voor het artikel.

In de Nieuwsbrief Vis-a-Vis (van een wijkvereniging in Lent) van oktober 2010 verschenen artikelen over gastenverblijf Doornikshof en over Ommetje DoornikdePas. Klik  hier voor de nieuwsbrief. 

Op zondag 31 oktober 2010 was een natuurontdekkingsclub uit Nijmegen bij Doornikshof op bezoek. Journalist Harm Graat was, als vader van één van de deelneemsters, aanwezig. Hij schreef er in de Gelderlander van 4 november 2010 een column over. Klik

hier voor de tekst. In magazine Dichterbij van de Rabobank verscheen in de aflevering van najaar 2011 een artikel over de natuurbeleving van Joop Koopman. Klik hier voor de tekst. In de Gelderlander van 26 juli 2012 stond een interview met gasten van Doornikshof. Klik hier voor het artikel. In de Wegener dagbladen verscheen op zaterdag 6 oktober 2012 in de rubriek "2e huisje" een artikel over Doornikshof. Klik hier voor het artikel.

Op 29 juni 2016 werd door dagblad De Gelderlander in de rubriek "Toerist in de Betuwe' aandacht besteed aan twee van onze gasten. Klik hier voor het artikel. Op 6 oktober 2017 verscheen een artikel in De Gelderlander over ons woonhuis in de serie ‘Heilig Huisje’. Klik hier voor het artikel.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ooievaars seizoen 2023

Het ooievaarsseizoen 2023 zit er weer op. Vanaf het moment dat we het nest plaatsten in 2016, is het bewoond geweest. Dit jaar verscheen de eerste ooievaar op 18 februari op het nest na het winterreces in het zuiden. Op 6 maart verscheen nummer twee. Het zijn steeds dezelfde dieren want ze zijn niet bang voor ons terwijl vreemde ooievaars dat wel zijn. Op 28 maart zagen we dat een ooievaar de hele dag zittend op het nest doorbracht ten teken dat er eieren gelegd waren en het broeden begonnen was. Op 1 mei merkten we dat de ooievaar van dienst af en toe ging staan en iets wegpikte uit het nest en dat doorslikte. Dat is voor ons het moment dat we zeker weten dat er jonge ooievaartjes zijn. Ze poepen de eerste tijd nog in het nest en de ouders ruimen dat netjes op, alleen niet op de manier waarop wij dat zouden doen. Pas op 6 mei zagen we fragiel wiebelende nekjes van de jonge ooievaartjes boven de nestrand uitsteken toen een ouder met voedsel aankwam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 21 juni waren de drie jongen al zo groot dat de ouders ze voor het eerst alleen lieten in het nest. De eerste tijd daarna bleven de ouders in de buurt van het nest om snel terug te kunnen keren bij gevaar. Allengs gingen de ouders verder weg om voedsel te zoeken en dat is één van onze jongen bijna fataal geworden. Op zondag 2 juli landde er een vreemde jaloerse ooievaar op het nest en begon ongenadig hard met zijn dolksnavel in te hakken op de drie overgebleven jongen. De kleinste werd het hardst aangepakt en werd na zwaar mishandeld te zijn uit het nest gegooid. Gelukkig spreidde hij zijn vleugels en kwam als een parachuutje naar beneden. We konden hem gemakkelijk pakken en brachten hem naar een ooievaarsopvangstation in Herwijnen. Daar is hij goed hersteld en na zijn revalidatie losgelaten. Op 11 juli deden onze twee overgebleven ooievaartjes hun eerste vliegoefeningen en op 17 juli gingen ze voor het eerst zelfstandig op zoek naar voedsel. Op 1 augustus verdwenen ze om zich aan te sluiten bij een groep soortgenoten om gezamenlijk af te reizen naar het zuiden. De ouders zijn niet naar het zuiden getrokken en gokken er op dat het een zachte winter wordt. Ze slapen nog regelmatig op het nest.