Insectenhotel

Met het laatste geld uit de kas van de opgeheven bijenvereniging ‘Hoop doet Leven’uit Bemmel is een insectenhotel gebouwd op Doornikshof. Het hotel is volledig opgetrokken uit sloopmateriaal dat vrij kwam bij de afbraak van een oude stal. Daarnaast zijn allerlei natuurlijke materialen uit de omgeving gebruikt. Zo zijn holle rietstengels, bloempotjes, dakpannen, rivierklei, snoeihout en mos in het insectenhotel verwerkt. Solitaire bijtjes, sluipwespen, duizendpoten, pissebedden en nog vele andere soorten hebben de weg naar het hotel gevonden. Ze logeren er niet alleen maar planten zich ook voort. Ook is er ruimte voor kleine zoogdieren zoals muizen en vleermuizen. Het insectenhotel is in 2011 op de Dag van het Park officieel geopend door Jan Willem Kamerman, directeur van Park Lingezegen (foto).

Doornikshof in de pers
Op 2 januari 2010 verscheen een artikel over Doornikshof in de Gelderlander (Betuwe editie) onder de titel "Bed & Breakfast bevalt goed na acht jaar strijd". Klik hier voor het artikel.
Post Lingezegen, de nieuwsbrief van Park Lingezegen, besteedde in aflevering 10 van maart 2010 aandacht aan Doornikshof. Klik hier voor het artikel.
In de Nieuwsbrief Vis-a-Vis (van een wijkvereniging in Lent) van oktober 2010 verschenen artikelen over gastenverblijf Doornikshof en over Ommetje DoornikdePas. Klik hier voor de nieuwsbrief.

Op zondag 31 oktober 2010 was een natuurontdekkingsclub uit Nijmegen bij Doornikshof op bezoek. Journalist Harm Graat was, als vader van één van de deelneemsters, aanwezig. Hij schreef er in de Gelderlander van 4 november 2010 een column over. Klik hier voor de tekst.
In magazine Dichterbij van de Rabobank verscheen in de aflevering van najaar 2011 een artikel over de natuurbeleving van Joop Koopman. Klik
hie
r voor de tekst. In de Gelderlander van 26 juli 2012 stond een interview met gasten van Doornikshof. Klik hier voor het artikel. In de Wegener dagbladen verscheen op zaterdag 6 oktober 2012 in de rubriek "2e huisje" een artikel over Doornikshof. Klik hier voor het artikel.
Op 29 juni 2016 werd door dagblad De Gelderlander in de rubriek "Toerist in de Betuwe' aandacht besteed aan twee van onze gasten. Klik hier voor het artikel. Op 6 oktober 2017 verscheen een artikel in De Gelderlander over ons woonhuis in de serie ‘Heilig Huisje’. Klik hier voor het artikel.
Op 6 april 2020 werden op Doornikshof opnamen gemaakt voor het tv programma BinnensteBuiten. Het programma werd 5 mei uitgezonden. Via deze link is de uitzending te bekijken:

Cultureel festival De Oversteek

Op zondag 8 september 2019 vond de elfde editie plaats van cultureel festival De Oversteek. Bij Doornikshof liet Isabelle Bisseling de bezoekers ervaren hoe het is de lunch samen met schapen op te eten. Brood en beleg kwamen uit de directe omgeving en een kleine 100 mensen genoten er van.


Ook traden de Bucket Boyz op. Met minimale middelen zorgen deze drie Amsterdamse muzikanten voor een maximale muzikale ervaring. De muziek viel perfect samen met de ruige natuur rond Doornikshof en trok enkele tientallen bezoekers.
Column

Maandelijks schrijft Johannes, alias Joop Koopman, een natuurcolumn voor de maandelijks verschijnende wijkkrant “De Lentse Lucht”. Op humoristische wijze en met de nodige zelfspot maakt de lezer kennis met Johannes’ visie op de natuur rond zijn huis.

Natuurgids
Regelmatig vinden op verzoek natuurwandelingen plaats in de omgeving van Doornikshof. Natuurkenner Joop Koopman laat u kennis maken met de uiterwaarden, het polderlandschap, landgoed Doornik, Doornik Natuurakkers en het Spiegelbos.
Bezoek aan de natuurtuin van Doornikshof is ook mogelijk. U maakt kennis met een oude boomgaard, moestuin, bostuin, houtrillen en windsingels. Vele bekende en minder bekende planten- en diersoorten komen er voor. In het voorjaar veranderen het gazon en de bostuin in kleurige tapijten door de duizenden stinzenplanten.

Imkerij

Doornikshof herbergt een kleine imkerij. Bijen vervullen een belangrijke rol bij de bestuiving van allerlei gewassen zoals appels, peren en pruimen. Ze verzamelen nectar om dit om te werken tot honing. Ieder bijenvolk verzamelt zo’n 12 kilogram honing per jaar. Honing is een natuurproduct dat niet verontreinigd is met allerlei toegevoegde stoffen. Het bevat tevens stuifmeel van planten uit de wijde omgeving. Stuifmeel dient als eiwitrijk voedsel voor de bijenlarven maar komt ook in geringe mate in de honing terecht. Mensen met pollenallergie vinden baat bij honing uit eigen streek. Als vanaf januari minimaal een theelepel honing per dag genomen wordt went het immuunapparaat geleidelijk aan het stuifmeel. Dit resulteert er in dat in het stuifmeelseizoen het lichaam minder heftig reageert op de massale aanwezigheid van stuifmeel. Er is het hele jaar versgeslingerde honing te koop, gewonnen in de Betuwe en het Rijk van Nijmegen.

Flora en fauna Doornikshof: klik hier
Plattegrond: klik hier

Ooievaars
Het vierde jaar van ons ooievaarsnest zit er op. Het mannetje dat hier vorig jaar broedde verscheen op 17 maart. Zijn vrouwtje was vorig jaar gestorven. Het mannetje liet er geen gras over groeien want na drie dagen bracht hij een nieuw vrouwtje mee uit de polder. Met de liefde zat het wel goed want er werd meteen hartstochtelijk gepaard. Vanaf begin april bleef één van de ooievaars de hele dag op het nest zitten, een teken dat er eieren gelegd waren. Op 19 mei konden we voor het eerst met eigen ogen aanschouwen dat er jongen waren. We zagen een klein kopje boven de nestrand uitsteken. Op 31 mei werd duidelijk dat het er drie waren. Twee onafhankelijke waarnemingen bevestigden dat. Zelf heb ik het derde ooievaartje nooit gezien dus hij moet vlak na de waarnemingen al gestorven zijn. Zo te zien groeiden de overgebleven twee voorspoedig op. De eerste weken waren ze nooit alleen. Ze werden door de ouders beschermd tegen kou en roofvogels. Op 11 juni werden ze voor het eerst alleen gelaten. Er is dan zo’n omslagpunt waarbij één ouder niet meer in staat is beide jongen te voeden. Begin juli zag ik dat er wat aan de hand was met één van de jongen. Hij kon niet goed staan. Af en toe probeerde hij het op één poot. Met de verrekijker zag ik dat de andere poot verstrikt zat in een stuk touw. Waarschijnlijk hebben de ouders het touw meegenomen in de hoop dat het goed  nestmateriaal zou zijn. Op 26 juli vloog de gezonde ooievaar uit om zelfstandig voedsel te gaan zoeken. Hij kwam ’s avonds nog wel terug om de nacht door te brengen op het nest. Op 30 juli zagen we hem voor het laatst. In de schemering zat hij nog kort op het nest en bracht vervolgens de nacht door op het lege nest van de buren. Het gevolg van het uitvliegen van de gezonde ooievaar was dat de ouders de achterblijver niet meer kwamen voeren. Dat doen ze in de uitvliegperiode in principe niet meer. De jongen zijn doorgaans wat te zwaar geworden en moeten eerst wat afvallen om vervolgens beter te kunnen vliegen. Kort daarna bezweek de achterblijver door een combinatie van voedselgebrek, uitdroging en hitte. Een klein plukje veren dat net uitsteekt boven het nest is de stille getuige van dit kleine drama.
Muziek
Mocht u sfeervolle muziek zoeken voor uw feest, receptie of zakenbijeenkomst dan hebben wij misschien de oplossing. Samen met allround zangeres Rita Lusing en percussionist/zanger Rob de Waal vormt pianist Joop Koopman een trio. Het repertoire is van alle tijden en gaat van jazz tot pop afgewisseld met Latin en Nederlandstalige nummers. Klik hier voor een interview met Joop Koopman in de Gelderlander van 10 februari 2012.