flora en fauna

Flora en fauna Doornikshof

Doornikshof is van oudsher in gebruik als tuin. Halverwege de negentiende eeuw is er een woonhuis op gebouwd dat in 1978 is vervangen door de huidige woning. Het gastenverblijf is in 2009 gebouwd op de plaats van een oude stal. De schuur dateert van 1960. Het terrein van 5000 m² is omzoomd door inlandse bomen en struiken. Als erfscheiding zijn takkenrillen van snoeihout gebruikt. Tevens zijn twee omvangrijke houtmijten, eveneens opgebouwd uit snoeihout, in de bostuin te vinden. In vroeger tijden stonden ze bij boerderijen om gebruikt te worden als brandstof voor de oven. Egel, bunzing, wezel en bosmuizen maken er graag gebruik van.

Bostuin
Naast en achter de schuur en het gastenverblijf bevindt zich een bostuin met kastanjebomen, acacia’s en een zomereik afgewisseld met vuilboom, wegedoorn, meidoorn en wilde rozen. De kruidenlaag bestaat uit gele dovenetel, lievevrouwenbedstro, longkruid en ooievaarsbekjes. In het voorjaar domineren de stinzenplanten als blauwe druifjes, daslook, boshyacinten, sneeuwklokjes en narcissen. Helemaal achterin bevindt zich een uitkijkpost met uitzicht op het Spiegelbos. Vos, ree, haas, fazant en konijn worden regelmatig gesignaleerd.
Boomgaard
De boomgaard dateert van 1910 en is dus meer dan honderd jaar oud. Het grootste deel bestaat uit appelbomen. Het zijn zogenaamde struikvormen die de opvolgers waren van de hoogstambomen. Rassen als Groninger kroon, jonathan, present van Engeland, zigeunerin en goudreinet zijn aanwezig. Na 1930 ging men over op spillen en werden dit type boomgaarden niet meer aangelegd. Er zijn nog maar weinig van deze boomgaarden over in Nederland. In de boomgaard worden ‘s zomers schapen geweid.
Natuurtuin
Naast het woonhuis is een natuurtuin ingericht. Op het relatief kleine oppervlak is een moerasje, een schaduwtuin, een vijvertje en een stapelmuurtje te vinden. Groene kikkers, kleine watersalamander, egel, bos- en veldmuizen zijn vaste bewoners. Tegen de zuidmuur van het huis groeien ouderwetse muurbloemen, die in het voorjaar heerlijk geuren.
Groentetuin
In de groentetuin van 300 m² wordt behalve groente ook zacht fruit geteeld zoals braam, framboos, aalbes, Japanse wijnbes en kruisbes. De groentetuin wordt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest bewerkt. De vele zangvogelsoorten die hier broeden houden de tuin vrij van schadelijke insecten en slakken. Er wordt eigengemaakte compost gebruikt. Op de plaats van de groentetuin was vroeger een perenboomgaard. Drie exemplaren zijn bewaard gebleven.
Dijktalud
Naast de oprit ligt de dijkwei die sinds 1800 niet meer gewijzigd is. Bij de dijkverzwaringen van 1997 en 2023 is dit het enige stukje talud dat ongemoeid gelaten is. Het is bijzonder soortenrijk vanwege de verschraling, die altijd is toegepast. Maar liefst 54 soorten planten, waaronder zachte dravik, echt bitterkruid, en grote bevernel, zijn geteld.
Dieren
Door het plaatsen van vele soorten nestkasten, de aanwezigheid van enkele oude hoogstam fruitbomen en de weelderige begroeiing zijn er veel broedvogels te vinden op Doornikshof. De laatste jaren hebben de volgende soorten hier gebroed zoals steenuil, ransuil, spreeuw, Turkse tortel, houtduif, holenduif, heggenmus, ringmus, braamsluiper, winterkoning, zwartkop, nachtegaal, bosrietzanger, vink, merel, zanglijster, pimpelmees, koolmees, fitis, ekster, kauw, zwarte kraai, fazant, wilde eend, grauwe gans en grote bonte specht. Ook worden met regelmaat zoogdieren gezien zoals ree, vos, das, steenmarter, bunzing, konijn, haas, egel, bosmuis, dwergmuis, veldmuis, huismuis, huisspitsmuis, bruine rat en wezel. Op mooie zomeravonden vliegen er dwergvleermuizen om het huis.
plattegrond

Indeling erf

Plattegrond van het erf van de Doornikshof.

meer ontdekken

Route

Plan uw reis

Overig

Media over Doornikshof

Gastenboek

Wat zeggen anderen

Reserveren

Neem contact met ons op

Contactgegevens

Joop Koopman en Ineke Zaalmink
Waaldijk 24
6681 KJ  Bemmel

T: 024 – 3221095
M: 06 – 15578828
E: info@doornikshof.nl